Leerproces
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
21 Juli 2010 | Frankrijk, Parijs
Maar dat is niet het enige wat ik hier op de paar dagen hier heb geleerd. Ik heb op dit moment het idee dat ik toch niet geschikt ben voor het toerisme. Het is leuk voor nu, maar ik zou dit niet jarenlang achter elkaar kunnen doen. Ik vind het op dit moment te zinloos, mensen wat vermaken terwijl ze het thuis ook al ontzettend goed hebben. Dan wil ik toch écht wat voor mensen kunnen betekenen (dan toch weer geneeskunde/verpleegkunde/psychologie?)…Maar misschien zie ik het hier ook wel anders, want hier komen toch de wat rijkere mensen op af. Gelukkig zijn er deze week veel mensen die volgens mij wel bij mijn denkbeelden passen. Dat was vorige week wel minder.
Maar dus ook qua studiekeuze zal ik na deze periode weer wat wijzer zijn geworden.
Zaterdag gaan we misschien met alle meiden kanoeën, dus misschien dat ik dan wat meer een klik kan krijgen met de meiden hier.
Nou, genoeg voor nu, ik zal kijken of ik vanavond nog wat foto’tjes van de wandeltocht op de site kan zetten.
Au revoir!
Sanne
21 Juli 2010 - 15:45
Mam:
Sanne,zoals we zojuist al even op "Skype" met elkaar gepraat hebben: wij vinden het geweldig wat en hóe je het doet. Zeg "de Hollanders" maar héél duidelijk wat jij wilt, wat je (nog) niet begrijpt etc. Ook zij hebben het een en ander eerst onder de knie moeten krijgen. Zij verblijven hier al langer en kennen dus al iets beter de kneepjes van het vak. Maar of ze die kneepjes al kennen t.a.v. de sociale omgang, iemand begeleiden en op een goede manier iemand de weg wijzen; dat betwijfel ik. Maar, dit zijn allemaal tóch "leuke" ervaringen. Je steekt er heel veel van op. Gelukkig is de keerzijde dat Jochen, Judith en Mieke een grote steun in de rug zijn. Dat is fijn!! Liefs van mam&pap. -
21 Juli 2010 - 16:17
Michael:
He meiske , kom op. Je gaat toerisme super vinden. Al het begin is moeilijk en natuurlijk gaat het in het begin moeilijk , maar over een paar dagen weet je niet beter en heb je spannende verhalen bij het kampvuur over je eertse dagen in Frankrijk.
Je slaat ( oeps verkeerd woord ) je er wel doorheen. Ik ken je als een stevige meid.
Vindt het wel geweldig dat je een paar uur alleen door Frankrijk wandeld. Groet en Bonjour - dat is een van de 2 franse woorden die ik ken -
21 Juli 2010 - 17:22
Michelle:
Hoi Sanne,
ich weit zeker det se dich dr door hear zuls sloan! We hubbe dich ech gemist tijdens het etentje, 't woor ech super gezellig &we hubbe aafgesproake om noa dien reis paprikasoep te goan eate mit zien allen! Kins se os den fijn alles vertellen euver dien avontuur in Frankrijk. Alles kump good meid, doe kums dr waal!
Liefs, Michelle -
21 Juli 2010 - 20:49
Ilona:
Pff vervelend van die meiden! Ik kan me het heel goed voorstellen dat je je daar down om voelt (zelfs in Brabant merk je het verschil van mentaliteit al heel erg!). Maar je leert er inderdaad weer van, en dat is het belangrijkste. Laat je niet kennen, het komt wel goed!
xx Ilona -
21 Juli 2010 - 21:49
Mam:
ASSERTIVITEIT: Sanne, kom duidelijk voor jezelf op! Oók jij hebt recht van spreken en je hoeft je heus niet "alles" te laten gevallen van meiden die toevallig wat langer op "Domaine de la Porte" aanwezig zijn/werken. Je kunt hen duidelijk te verstaan geven dat je graag op een prettiger manier aangesproken wilt worden. Tja, de Hollandse mentaliteit.........we kunnen hier ook al spreken van cultuurverschil en ik ben van mening dat wíj toleranter zijn dan veel mensen "van boven de grote rivieren."
Helaas(?) zijn "wij" ook vaak te fatsoenlijk en te bescheiden. Dus dat hoef jíj in jouw huidige situatie dan ook niet altijd te zijn. OEFEN maar goed in het duidelijk verwoorden van wat je voelt als "ze" je toespreken. Deze levenslessen zijn niet leuk, je zult er in de loop van de tijd wél veel van opsteken! Liefs, pap en mam. -
22 Juli 2010 - 06:55
Mam:
Misschien kan onze a.s. neerlandica, Cheyenne, in de toekomst gaan uitpluizen wat het precies is dat, m.i., vooral de Hollanders vaak zo "minderwaardig" doen tegenover de Limburgers. Ik denk wel dat de Limburgers dit gedrag van "de Hollanders" niet (meer) moeten pikken! Enkele dagen geleden hoorde ik op de radio een aardig gsprek met een Limburgs politicus die deze ervaring ook "rijker" is. Zomaar, even een krabbel van mij, mam. Sanne, een fijne dag toegewenst! Groetjes, natuurlijk ook van paps!! -
22 Juli 2010 - 10:48
Marc:
Hoi Sannne en alle anderen,
Als Limburger die nu al circa 18 jaar in “Holland” woont, na 21 jaar in Limburg te hebben gewoond, voel ik me nu toch wel genoodzaakt om te reageren t.a.v. deze zogenaamde “Hollandse mentaliteit” discussie.
Wat bedoelen we eigenlijk met die “Hollandse mentaliteit”? Is dat de Amsterdamse, de Utrechtse,of de Rotterdamse mentaliteit? Of hebben we het over de Surinaamse, de Turkse of de Marokkaanse mentaliteit? Bevolkingsgroepen die ook in grote getale in Holland aanwezig zijn. Zijn alle Hollanders hetzelfde, of alle Amsterdammers, of alle Marokkanen? Of alle Limburgers?
Volgens mij is niemand hetzelfde. Volgens mij zijn we allemaal individuen met onze eigen geschiedenis en ervaringen. Dat is wat ons ook zo bijzonder maakt.
Bestaat er zoiets als Hollandse of Limburgse mentaliteit? Tot op zekere hoogte denk ik van wel. Ik zie het echter meer als een cultuurverschil. Net zo iets als er ook een cultuur verschil bestaat tussen een Nederlander en een Fransman of het cultuurverschil tussen een Katholiek en een Protestant. Moet je dat zien als iets negatiefs. Volgens mij niet.
Het verschil is er en wat mij betreft: Deal with it!
Volgens mij is het ook nog eens zeer interessant en kunnen we veel van elkaar leren. Verder zijn de mengvormen die tussen deze cultuurverschillen kunnen ontstaan vaak ook nog eens echte Beauty’s! Dit is juist wat het leven zo interessant maakt.
Laat ons a.u.b. stoppen met het koppelen van bepaalde negatieve waarde oordelen aan bevolkingsgroepen. Dat is een zeer gevaarlijke ontwikkeling als je het mij vraagt.
Niet alle Hollanders zijn arrogant, niet alle Marokkanen zijn crimineel en niet alle Limburgers zijn dom.
Bekijk en benader een persoon primair als individu is mijn advies.
Enkele tips:
Sta open.
Ben nieuwsgierig, vraag veel.
Maak grapjes, lachen werkt ontspannend.
Deel je interesses, je passie.
Geef complimenten.
Doe dingen samen.
Ben duidelijk over wat je wel of niet leuk vind.
Probeer vrienden te maken. Maar dat hoeft ook weer niet met iedereen.
Geniet.
Groet,
Marc
(Limburger, Hollander, Amsterdammer, Ajaxcied, Europeaan, Wereldburger)
22 Juli 2010 - 13:55
Tariq:
Jeetje, wat een discussie heb je uitgelokt ;D Ik wil eigenlijk inhoudelijk niet reageren omdat ik alleen nieuwsgierig was naar wat je hebt meegemaakt ^^
Maar toch even een reactie, zodat je weet that big brother is following you *maakt enge geluidjes* :p ;)
Veel plezier! :) -
22 Juli 2010 - 14:33
Sanne:
Hoi iedereen!
Even een berichtje naar aanleiding van Marc zijn reactie op mijn blog (leuk dat iedereen reageert overigens, fijn om te weten dat ik het niet voor niets doe;).
Wat ik bedoelde te zeggen met de "Hollandse mentaliteit" (en dat heb ik ook proberen over te brengen) is dat VEEL (en inderdaad zeker niet alle) inwoners van Nederland boven de grote rivieren vaak toch harder in hun woorden zijn. Voor mij als Limburger is dat dan ontzettend wennen, omdat wij in Limburg (en ja, dan ook weer niet alle Limburgers...) vaak zaken anders, zachter proberen over te brengen. Zo'n verschil is zeker niet negatief o.i.d., maar wel ontzettend wennen. En mijn voorkeur gaat simpelweg uit naar de oude, vertrouwde, zachtere, Limburgse mentaliteit! Ik merk overigens ook dat veel mensen uit mijn vriendenkring dit ook zo ervaren, dus waarschijnlijk zal er toch wel IETS zijn!
Het is overigens erg lastig om hier mijn interesses te delen en zo ook samen te lachen... De meeste meiden wonen al op kamers, gaan uit, gaan vaak naar de bioscoop, werken allemaal (en nu wel ALLEMAAL) in een restaurant/cafeetje, studeren etc. Dit zijn zaken waar ik me helemaal niet mee bezighoudt! Dat maakt contact maken wel een heel stuk lastiger...Ik probeer dan wel interesse te tonen, maar de antwoorden die ik dan krijg zijn (naar mijn gevoel) dan kortaf, alsof ze niet met me willen praten. Dat heb ik ook tegen Mieke (uit de blog) gezegd, die daar dus ook moeite mee bleek te hebben vorig jaar. Daar heeft ze wel van geleerd en dit jaar begreep ze dan ook dat het niet is dat ze niet met je willen praten, maar dat het (inderdaad) een stuk cultuurverschil is.
Maar laten we vooral genieten van onze en elkaars aanwezigheid hier op deze wereld!!!
Hartelijke Groetjes vanuit het niet al te zonnige Frankrijk,
Sanne
P.S. Ik ga nu de foto's van de wandeling op de site zetten!=D -
22 Juli 2010 - 17:56
Mam / Ans:
Heerlijk dat " 'n situatie, 'n belevenis" zó uitpakt. Goeie reactie Marc; ik ben het helemaal met je eens! Zo zien we maar weer hoe moeilijk het is om kort en bondig "iets"; wat héél belangrijk is in ons leven, nl. uiteindelijk VREDE (in alle facetten én onze dagelijkse facetjes) tot uitdrukking te brengen. We zouden nu bij elkaar moeten zitten om met elkaar te kunnen praten. Dat praat letterlijk véél gemakkelijker!! Maar ik vermoed dat je heus begrijpt dat ook ik Sanne heel simpel heb aangespoord om duidelijk te zeggen wat zij voelt en hoe zij ervaringen beleeft, zoals jij ook onder jouw "TIPS" vermeldt. Echter als het begrip en de interesse slechts van één kant komt, nou dan houdt de gezelligheid en het grapjes maken gauw op. Sanne is nieuwsgierig / leergierig / sociaal / en staat open voor nieuwe dingen én mensen. Ik vermoed dat deze meiden, in deze situatie, de manier waarop Sanne grapjes maakt en fatsoenlijk blijft helaas niet begrijpen. Bij zo'n eenrichtingsverkeer is het vechten tegen de bierkaai en wat mij betreft: ik zou er verder geen energie in willen steken. Mijn werk zou ik met plezier en met de allerbeste bedoelingen uitvoeren en dat dan bepaalde sociale contacten stroef verlopen zou ik gedurende deze, relatief gezien, korte periode voor lief nemen. POSITIEVE ervaringen met andere mensen moeten/zullen dan, na een gewenningsperiode, veel goed maken. Deze "levensschool" is van grote waarde en zulke minder leuke ervaringen horen hier simpelweg bij. Nee, men hoeft gelukkig niet met iedereen bevriend te raken maar als collega's samen door één deur kunnen dan maakt dit het wel gemakkelijker, fijner, vrediger om de dag door te komen! Sanne zal zeker "groeien" en dus veranderen. Dat is prima!
Ik wens iedereen een fijne voortzetting van deze dag toe; met een lach en begrip voor elkaar. Liefs, Ans
22 Juli 2010 - 18:47
Mam:
Sanne: je kunt nú foto's plaatsen; is geregeld!
Bon soir. -
24 Juli 2010 - 20:37
Bert:
volhouden sanne, begin is altijd met "vallen" en opstaan
maar het lukt jou best
zeg hardop wat je denkt en voelt
knuffeltje
bert -
30 Juli 2010 - 09:43
Carla:
Hallo Sanne:
En.. al een beetje gewend in je nieuwe tijdelijke "thuis"? Aan je foto's te zien, is het een prachtige omgeving (vooral het chateau)!Even niet vergeten: Ook de "koele" groetjes van Nicky. Ik zie je al uit naar je volgende reisverslag...
Groetjes van Jan en Carla